آغاز ثبت‌نام متقاضیان حضور در راهپیمایی اربعین+ لینک ثبت‌نام (۲۷ تیر ۱۴۰۴) اوحدی: حقوق شهدای غیرنظامی در هیئت دولت تعیین تکلیف می‌شود تأکید رئیس بنیاد شهید بر مستندسازی دقیق از زندگی شهدای جنگ ۱۲ روزه افتتاح مشترک سامانه سجا بین ایران و عراق برای تسهیل تردد زائران رئیس ستاد اربعین عراق: تأمین امنیت زائران برای ما در اولویت قرار دارد افتتاحیه مدرسه دارالعلم در حرم امام‌رضا(ع) توقیف یک تریلی با راننده ۱۳ ساله شهادت ۳۴ دانش آموز ایرانی به دست رژیم کودک کش اسرائیل در جریان جنگ ۱۲ روزه + تصاویر و اسامی مشهد در آستانه میزبانی از جمعیت میلیونی زائران در دهه پایانی صفر ۱۴۰۴ | ثبت‌نام ۴۵۰ کاروان پیاده تا امروز (۲۶ تیر ۱۴۰۴) پیام آیت‌الله سیستانی در پی فاجعه الکوت عراق استقبال از پیکر «سردار شهید غلامحسین غیب‌پرور» در فرودگاه شیراز (۲۶ تیر ۱۴۰۴) گذر از مرز مهران در کمتر از ۵ ثانیه | همه چیز برای زائران اربعین مهیاست لزوم اجرای طرح ملی احیای پیوند قرآن و مسجد همایش بانوان زینبیِ عرب‌زبان در حرم امام‌رضا(ع) برگزار شد زائران اربعین در چه رده سنی نیاز به مجوز ندارند؟ پیکر مطهر شهید «سید حسن حسینی‌نژاد» در مشهد تشییع می‌شود + جزئیات افزایش تعداد متقاضیان حوزه علمیه خراسان نسبت به سال ۱۴۰۳ کتابخانه مرکزی حرم رضوی، میزبان نشریات با محور «کودک، فلسطین و محرم» رویداد ملی «ایران برنده بازی» با محوریت مقاومت، ۶ میلیون مخاطب را جذب کرد روایت عاشورا بر روی نمادین‌ترین سازه‌های شهری ایران
سرخط خبرها

شکافتن حصار جهل با تیغ علم | سبک علمی امام باقر(ع) نسخه‌ای برای تمدن‌سازی امروز

  • کد خبر: ۳۳۶۲۵۷
  • ۱۲ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۳:۱۳
شکافتن حصار جهل با تیغ علم | سبک علمی امام باقر(ع) نسخه‌ای برای تمدن‌سازی امروز
استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به نقش بنیادین امام محمدباقر (ع) در پایه‌گذاری نهضت علمی شیعه، گفت: مهم‌ترین دستاورد امام، احیای بنیه علمی مکتب اهل‌بیت(ع) در دوران اختناق بود و از آن پس شیعه به خودکفایی علمی رسید.

حجت‌الاسلام شریعتی‌تبار در گفت‌وگو با خبرنگار شهرآرانیوز، با تسلیت سالروز شهادت امام محمدباقر (ع) اظهار داشت: همان‌طورکه می‌دانید، یکی از مشهورترین القاب امام پنجم، «باقرالعلوم» است. این لقب را حتی پیامبراکرم(ص) نیز بر زبان آوردند و به جابر بن عبدالله انصاری فرمودند که پنجمین فرزندم را ملاقات خواهی کرد که شکافنده‌ علم و دانش است.

وی با تأکید بر اینکه همه امامان شیعه نور واحدند و در تمامی فضایل انسانی کامل و ممتاز، افزود: تفاوت در ظهور و بروز این فضایل، وابسته به شرایط سیاسی، فرهنگی و اجتماعی دوران هر امام بوده است. در زمان امام‌باقر(ع) به‌دلیل کاهش فشار‌های سیاسی و فضای نسبی باز، فرصتی برای شکوفایی علمی و ترویج معارف اهل‌بیت(ع) فراهم شد. این شرایط به امام اجازه داد تا پایه‌گذار یک نهضت فکری و علمی عمیق در تاریخ اسلام باشد.

 از اختناق تا نهضت علمی شیعه

این استاد حوزه تصریح کرد: پیش از امام‌باقر(ع)، به‌دلیل اختناق شدید امویان، شیعیان بنیه علمی قدرتمندی نداشتند و تا حد زیادی به مکاتب فکری دیگر متکی بودند. اما با آغاز فعالیت‌های علمی این امام‌، شیعه از وابستگی علمی رها شد و هویتی مستقل یافت. از آن پس، دیگر مکاتب علمی به‌جای آنکه شیعه را مرجع خود بدانند، به شاگردی در محضر اهل‌بیت(ع) افتخار می‌کردند.

شریعتی‌تبار افزود: شیخ مفید نیز تأکید کرده است که احیای هویت علمی و دینی مکتب اهل‌بیت(ع) پس از دوره‌ای از خفقان و سرکوب، برای نخستین‌بار به صورت آشکار به‌دست امام‌باقر(ع) تحقق یافت. امام پنجم با مدیریت دقیق علمی، شاگردپروری و اعزام مبلغ، بنیان یک تمدن علمی شیعی را پی‌ریزی کرد.

درسی برای امروز از سبک فرهنگی امام‌باقر(ع)

خطیب حرم مطهر رضوی در ادامه با اشاره به کاربرد سیره علمی و فرهنگی امام‌باقر(ع) در شرایط فعلی جامعه گفت: سبک زندگی و مبارزه فرهنگی امام‌ پنجم باید الگویی برای مدیران و متولیان فرهنگی جامعه امروز باشد. همان‌طورکه امام‌باقر(ع) از فرصت‌های پیش‌آمده برای تقویت بنیه معرفتی و فکری جامعه استفاده کرد، ما نیز باید در زمانه‌ کنونی از بستر‌های موجود، به‌ویژه فضای مجازی، هنر و رسانه برای ارتقای فرهنگ عمومی بهره ببریم.

شریعتی‌تبار خاطرنشان کرد: علم و معرفت، به‌ویژه علم دینی، زیربنای رشد و پیشرفت واقعی یک جامعه است. هرچه سطح بینش علمی، بصیرتی و اعتقادی در میان عموم مردم، به‌ویژه جوانان و نوجوانان، ارتقا یابد، جامعه در برابر آسیب‌های فکری و تهاجم فرهنگی مقاوم‌تر خواهد شد.

ضرورت توجه به نسل جوان در مسیر تعالی فرهنگی

این استاد حوزه و دانشگاه بر توجه ویژه به جوانان تأکید کرد و گفت: جوانان امروز، آینده‌سازان جامعه هستند و درست مانند دوران امام‌باقر(ع) و امام‌صادق(ع)، باید برای آموزش و ارتقای فرهنگی آن‌ها برنامه‌ریزی هدفمند انجام شود. همان‌طورکه امام شاگردانی برجسته تربیت کرد و برای تبلیغ دین، آن‌ها را به مناطق مختلف اعزام می‌کرد، امروز نیز باید با استفاده از ابزار‌های نوین، پیام اهل‌بیت(ع) را در قالب‌های جذاب و مؤثر به نسل جدید منتقل کنیم.

وی در پایان گفت: راه تعالی جامعه اسلامی از مسیر تقویت بنیه علمی، فرهنگی و دینی آن می‌گذرد؛ مسیری که امام محمدباقر(ع) با ژرف‌نگری، حکمت و زمان‌شناسی آغاز کرد و امروز نیز باید با اقتباس از همان سبک، ادامه یابد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->